App Description

Το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης αποβλέπει πρωταρχικά στην έρευνα και μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας κυρίως της περιόδου από την δεκαετία του ’40. Σκοπός του είναι η συστηματική μελέτη και έρευνα της ζωής και του έργου του Έλληνα πολιτικού ως πολιτικού άνδρα και πνευματικού ανθρώπου.

Για την επίτευξη των σκοπών αυτών το Ίδρυμα:

· Διαφυλάσσει και διαχειρίζεται το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του οποίου τα είδη τεκμηρίων ποικίλουν. Ειδικότερα, διαθέτει έγγραφα και άλλες γραπτές και έντυπες μαρτυρίες, καθώς και οπτικοακουστικά τεκμήρια, σε στατικές αποτυπώσεις (φωτογραφίες), σε κινούμενες εικόνες (video) και σε ηχητικές εγγραφές (audio). Τα οπτικοακουστικά τεκμήρια έχουν ενταχθεί ανάλογα με το είδος τους σε φωνοθήκη, φωτογραφοθήκη και ταινιοθήκη. Το σύνολο σχεδόν του αρχείου έχει ψηφιοποιηθεί και ταξινομηθεί ηλεκτρονικά και τίθεται στη διάθεση των ερευνητών και μελετητών της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Στην διάθεση των ερευνητών τίθεται επίσης πλήρης σειρά Πρακτικών των Κοινοβουλευτικών Συζητήσεων από το 1946 ώς το 2004.

· Συνεχίζει να εμπλουτίζει το αρχείο με την απόκτηση νέου υλικού καθώς και περαιτέρω προφορικών μαρτυριών.

· Διαχειρίζεται τον παρόντα δικτυακό τόπο.

· Διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις στους τομείς των Πολιτικών Επιστημών, της Ιστορίας, των Διεθνών Σχέσεων και της Οικονομίας.

· Διοργανώνει συνέδρια και σεμινάρια, που σχετίζονται με τους σκοπούς του Ιδρύματος.

· Αναπτύσσει εκδοτική δραστηριότητα.

· Απονέμει βραβεία σε συγγραφικά και οπτικοακουστικά έργα που αναφέρονται στη ζωή και την δράση του Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

· Χορηγεί υποτροφίες και οικονομικές ενισχύσεις για την προώθηση ερευνών και μελετών της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας κατά την εποχή που έδρασε ο Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης.

Το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης συστάθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Απρίλιο του 2001 ως κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός (ΦΕΚ: Τεύχος Β´, Αρ. Φύλλου 480, 26/4/2001). Αποτελεί νομική συνέχεια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας "Ιστορικό Αρχείο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη", η οποία είχε συσταθεί το Νοέμβριο του 1998.

Το Ίδρυμα εδρεύει στον Κεραμεικό, στην οδό Σαλαμίνος 2-4 και Ψαρομηλίγκου, διοικείται από δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού.

iPhone Screenshots

(click to enlarge)

Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης screenshot 1 Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης screenshot 2 Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης screenshot 3 Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης screenshot 4 Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης screenshot 5

App Changes

  • May 31, 2015 Initial release