App Description

Het Groene Boekje, de Woordenlijst Nederlandse Taal, neemt alle twijfel weg over de correcte spelling van het Nederlands. Dit naslagwerk is samengesteld in opdracht van de Nederlandse Taalunie en is geheel in overeenstemming met de offciële regels.

In het Groene Boekje is een woordenlijst opgenomen van meer dan 100.000 trefwoorden. Deze woordenlijst bevat vooral woorden met spellingproblemen. Een helder overzicht van de spellingregels, de Leidraad, gaat aan de woordenlijst vooraf. ook hier ligt de nadruk op lastige spellingkwesties, zoals het gebruik van hoofdletters, koppeltekens, de schrijfwijze van afkortingen en de vervoeging van Engelse werkwoorden. Een uitgebreid trefwoordenregister maakt deze tekst zeer toegankelijk.

Het Groene Boekje:
bijna 900 verschillen met het Groene Boekje van 1995
inclusief toegankelijk overzicht van alle spellingregels
vervangt de editie-1995
is een rechtstreeks resultaat van de officiële herziening door de Nederlandse Taalunie
heeft een woordbestand dat geheel geactualiseerd is
geeft een duidelijke uitleg van de spellingregels, met vele voorbeelden, in de vorm van een geheel nieuwe "Leidraad"
is samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie

Leidraad
In een compleet nieuwe Leidraad worden alle spellingregels duidelijk en toegankelijk gepresenteerd, met vele voorbeelden. Aangescherpte richtlijnen voor het correcte gebruik van hoofdletters (Minister?, ministerie?), de schrijfwijze van afkortingen, aaneen- of losschrijven van samenstellingen afkomstig uit het Engels (marketing-manager?), uit het Engels overgenomen werkwoorden (deleten, gsm'en), verkleinwoorden van Engelse en Franse leenwoorden (doucheje?) worden daarbij consequent en duidelijk geformuleerd. De Leidraad is toegankelijk gemaakt met een index.

Het Groene Boekje is gebruiksvriendelijk en neemt alle twijfels over de correcte, officiële spelling weg. Kortom, onmisbaar voor iedereen die frequent teksten in het Nederlands schrijft en corrigeert!

iPhone Screenshots

(click to enlarge)

Groene Boekje screenshot 1 Groene Boekje screenshot 2

App Changes

  • November 02, 2013 Initial release